tisdag 26 november 2013

WERAS APPAR

Tummen upp eller ner för att låta små barn leka med smartphones och surfplattor?

Oavsett vad man tycker så finns det många olika åsikter om det. Vi säger tummen upp och både häpnas och imponeras av hur snabbt Wera lär sig nya saker via de appar hon leker med. 

Hennes första favorit var Animals från Wombi. 
Här kan man bläddra mellan massor med olika, tecknade djur. Vi får se hur de ser ut, hur de låter, vilket djur det är och hur det stavas. Det går även att se djuren i sina miljöer. Älgen och räven bor i skogen. Tjuren och hönan på bondgården osv. Den har dock ramlat ner på tredje plats. 


På andra plats har vi Playmatic, utvecklat av Craig Janis. Det här är en app där man har tre olika val av fönster. I det ena fönstret stiger det upp luftslottet som man kan peka på så de smäller och ramlar ner. Totalt ointressant tycker Wera. Men de andra två är desto roligare. På den ena glider det in bubblor som ploppar och brister när man tar på dom. Väldigt fascinerande tycker Wera. Inte mindre intressant är det med tredje fönstret. Bara en blå skärm. Tills man petar på skärmen, eller lägger handen på. Då kommer pianotoner, olika färger och stjärnor. Mycket roligt!


På första plats och totalt ohotade hittar vi Tittut för småbarn som utvecklats av The Barn of Kinder Kids. Det går att ladda ner en gratis light version. Men jag kan verkligen rekommendera att köpa hela appen. Den är värd det!
Här visas tecknade djur och vi får höra hur de låter. Det finns 3 olika kategorier för olika typer av djur. Det finns en kategori med fordon och en med instrument. Sist men inte minst så finns en kategori för "Var är?"
Och om vi ska lyssna på Wera så är det den här delen som är ytterst avgörande i kampen om första platsen. 


Det häftigt att se hur snabbt Wera har förstått hur det fungerar och hur snabbt hon lär sig de olika sakerna. Det som är bra med surfplattorna är ju att de är så direkta. Wera får direkt en konkret bekräftelse på allt hon gör. Hon klickar på skärmen och sveper över den som den mest självklara sak, efter bara en veckas användande!
Hon låser själv upp paddan, bläddrar till sidan med hennes appar och klickar upp den hon vill ha just då. 

Det som då är mindre bra med surfplattorna är ju att den missar den sociala biten man får när man läser och övar i pekböcker tillsammans. MEN, det ena utesluter ju faktiskt inte det andra. Wera älskar även böcker och kommer ofta dragandes med en bok och vill sitta i knät, bläddra och peka, härma och peka rätt. 

Tummen upp för appar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar