onsdag 31 augusti 2011

Receptet på Svensklimpa

Camilla, och andra som kan tänkas vara sugna på att baka Svensklimpa, här kommer receptet!

50 g jäst för söta degar
50 g smör
1 liter mjölk
250 g kesella/kvarg
1 msk salt
2 dl farinsocker
1 dl brödsirap
2 kg rågsikt

(den som vill kan piffa till det hela med lite anis, fänkål eller brödkryddor efter smak, tycke och humör)
_________________________________________________________________________________

Finfördela jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölk, kesella, salt, farin och sirap. Värm till 37 grader. Häll spadet över jästen och rör till jästen lösts upp.

Tillsätt rågsikt tills du har en smidig deg som släpper från bunken och som klarar trycktestet (tryck lite på degen, om gropen går tillbaka så är degen perfekt), den ska vara spänstig. Precis som en vanlig deg.

Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under duk i ca 90 minuter.

Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma 3 limpor som är lika långa som kortsidan på en långpanna. Lägg limporna, på bakplåtspapper, i långpannan och jäs under duk i 50 minuter.

200 grader på ugnen om du har vanlig ugn.

Grädda på nedersta falsen. Efter 15 minuter sänker du temperaturen till 175 grader och gräddar limporna i 30 minuter till.

Om man vill så kan man pensla limporna med vatten med lite sirap i. Men ta lite sirap. Lite för mycket sirap och limporna kan bli lite klistriga att ta i. Not so nice.

Det är inte den snabbaste limpan att baka med tanke på jästiderna. Men den faktiska ansträngning man behöver lägga ner på själva bakandet är ju yttepytte för 3 stora, smarriga limpor.

Lycka till!

BTW. Om jag inte misstar mig så kommer det här receptet från Bonniers Kokbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar